Aanstaande 7 april is het weer zover: de landelijk Open Huizen Dag. Nu de woningmarkt weer aantrekt en er meer en meer huizen in de verkoop komen, is het belangrijk om als verkoper goed voor de dag te komen. Om uw woning zo goed mogelijk voor te bereiden en uw kans op succes te vergroten, hebben wij een aantal tips voor u.

Appeltaart?

Het is een veelgehoorde tip: bak een appeltaart en uw huis verkoopt praktisch zichzelf. Het idee hierachter is dat mensen de geur van appeltaart associëren met een huiselijk, gezellig en welkom gevoel. Maar klopt dit eigenlijk wel of is het een fabel? Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen sterke geuren een afknapper vinden bij het kopen van een huis. Onder sterke geuren vallen bijvoorbeeld een kooklucht, rookgeur en de geur van huisdieren. De geur van appeltaart zou volgens dit onderzoek dus niet bevorderlijk zijn voor de verkoop van uw huis.

Daarnaast heeft een Amerikaans onderzoek uit 2012 uitgewezen dat mensen meer geld spenderen wanneer ze werden blootgesteld aan ‘eenvoudige’ geuren in vergelijking met ‘complexe’ geuren. In dit onderzoek viel de geur van gebak onder ‘complex’. Een voorbeeld van een eenvoudige geur dat in dit onderzoek gebruikt werd is citrus.

Maar er zijn ook onderzoeken gedaan die juist het tegengestelde beweren. In bijvoorbeeld kledingwinkels zorgt een complexe parfumgeur er juist wel voor dat mensen meer geld uitgeven dan een simpele geur.

Een artikel van de Volkskrant legde deze onderzoeken naast elkaar om de resultaten te vergelijken. Zij vroegen ook Garmt Dijksterhuis, een zintuigpsycholoog om een antwoord. Hij geeft aan dat een geur niet te opvallend mag zijn om nog effectief te zijn. Als een geur namelijk duidelijk waar te nemen is, gaan bewuste processen in het brein een rol spelen. ‘Dit vermindert het positieve, onbewuste effect van een prettige geur’. Dit was ook het geval in een studie van Nederlandse geuronderzoekers. Hieruit bleek dat de proefpersonen die in een nauwelijks merkbare geur een testje moesten doen, veel beter presteerden dan mensen die in een duidelijk aanwezige geur hetzelfde testje moesten maken.

De conclusie is dus dat de invloed van geur verschilt per situatie. Omdat het effect van verschillende geuren op huizenkopers nog nooit specifiek is onderzocht, kan er dus geen uitsluitsel gegeven worden over de invloed van een appeltaartgeur op de verkoop van uw huis. Het advies zou daarom zijn om te zorgen voor een simpel, aangenaam en neutraal luchtje. U kunt misschien dus beter de vloer dweilen dan een appeltaart bakken.

Opgeruimd staat netjes

Zorg dat uw huis er netjes en opgeruimd uitziet. Begin bij de entree. Dit is het eerste en laatste dat de kijker ziet, Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste en laatste indruk het meeste bij mensen in hun geheugen blijven hangen.
Geef uw woning een zo neutraal mogelijke look. Berg Dit zorgt ervoor dat potentiële kopers beter kunnen visualiseren hoe de woning er uit zou zijn met hun eigen spullen.

Zorg er ook voor dat er genoeg licht in huis valt, dus open de gordijnen en jaloezieën. In de badkamer kunt u bijvoorbeeld het licht aandoen om net dat extra beetje licht en tegelijkertijd gezelligheid te creëren. Of steek een aantal sfeervolle kaarsen aan

Groen

Een beetje groen kan wonderen doen! Mensen voelen zich sneller thuis als er een aantal planten in een woning staat. Geef uw woning ook wat extra sfeer met een mooie bos bloemen op tafel.

Heeft u een tuin? Zorg er ook voor dat deze onderhouden en netjes is. Dit kunt u doen door even het gras te maaien of

Verkoopstyling

Cis van Barneveld?